Гени на потомците на динозаврите крият лечебна тайна

55947
Гени на потомците на динозаврите крият лечебна тайна

Благодарение на генетичния материал от живите наследници на динозаврите – като крокодили и гущери, учените са на прага да открият тайната на възстановяването. Това твърдят специалисти от университета в Манчестер.

Динозаврите, които са обитавали земта преди около 10 млн. Години, имали вродената способност да се лекуват сами от наранявания и различни болести. Тяхната ДНК съдържа тайна, с чиято помощ хората могат да се спасят от бактериални инфекции, рак и други опасни заболявания, твърдят учените. Изследванията на университета в Манчестер били извършени върху останките на горгозаурус, който е починал преди 72 млн. Години в Северна Америка Високият 8,5 м. Звяр няколко месеца преди кончината си се сдобил с увреждания, които са непреодолими за всяко човешко същество.

Но това се удало на динозавъра, поради което учените са на мнение, че са на крачка от откриване на тайната на възстановяването, която се крие в неговите гени. Това най-вероятно ще стане благодарение на генетичния материал от наследниците на динозавъра днес – гущерите и крокодилите.

"Патологията на динозаврите ни дава възможност да се запознаем с биологията и физиологията на измрелите видове. Изучаването на антителата у роднините на динозаврите би могла да доведе до развитие на лечения, които могат да помогнат на имунната система", е мнението на д-р Фил Менинг от университета в Манчестер. Според неговите думи изследвания горгозаурус, който е предшественик на страховития тиранозавър, е оцелял въпреки бактериална инфекция, получена след счупване на крайници, ребра и опашка, след което получил и тумор.

Любопитното е, че всичките болежки показват признаци на излекуване. Учените вярват, че тези възможности са запазени и в наследниците на древните животни и благодарение на тях могат да бъдат открити възможности за лечение и на хората.

Учени смятат, че са открили най-големия динозавър, живял някога

Палеонтолозите смятат, че са открили вкаменелости от най-големия динозавър, живял на Земята, съобщи Би Би Си, цитиран от БНР. Костите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com