Физиолози манипулираха мъжката агресия и майчинския инстинкт

5286
Физиолози манипулираха мъжката агресия и майчинския инстинкт

Неврофизиолози от Израел обясниха природата на разликите в родителските инстинкти при мъжки и женски мишки.

Учените също така се научили да управляват мъжката агресия. Резултатите от изследванията им са публикувани в сп. Nature, съобщава катедрата по невробиология на института "Вайсман".

Пещерни инстинкти ни карат да се доверяваме на басови политици

Ниският и дълбок глас се оказва основно оръжие на политиците в завоеванието на гласовете на избирателите. Както показали опитите на уч...

Повечето самки на бозайниците отделят внимание на своето потомство значително повече от самците, които обикновено не се отличават с моногамност и активно участие във възпитанието на потомството.

В изследването си учените с примера на мишките открили причините на такова поведение в механизма на функциониране на хипоталамуса – една от областите на главния мозък.

Биолозите изследвали неголеми структури на мозъка, известни като паравентрикуларни ядра на хипоталамуса, които се проявяват по-активно при самките, отколкото при самците. Учените проследили работата на невроните, свързани с експресията на белтъка тирозин хидроксилаза. Това съединение е необходимо за производството на допамин – един от важните невромедиатори, свързани с получаването на чувство на удовлетворение.

Невробиолозите забелязали, че при женските, имащи потомство, невроните се отличават с повишена активност. Това позволило да се предположи, че родителският инстинкт по-скоро е обусловен от работата на невроните, свързани с експресията на тирозин хидроксилаза.

Моногамията зависи от "любовния хормон" окситоцин

Моногамията при хората зависи от "любовния хормон" окситоцин, който помага за създаването на връзката между майката и детето, съобщи ЮП...

Учените се убедили в това, като провели оптогенетични манипулации с невроните. По-конкретно те регулирали експресията на тирозин хидроксилаза. Така успели да снижат родителския инстинкт на самките. При самците регулацията на тирозин хидроксилаза не довела до появата на родителски инстинкт, но съществено снижила тяхната агресивност.

Следващите изследвания показали, че манипулациите с тирозин хидроксилаза водят до изменение на съдържанието на окситоцин в кръвта – хормон, свързан например с лактацията и женското репродуктивно поведение. Снижението на експресията на тирозин хидроксилаза води до намаляване на окситоцина и деградация на майчинския инстинкт.

Учените отбелязват, че изследването им ще позволи по-добре да се разберат биологичните фактори, които отговарят за особеностите на функционирането на женския и мъжкия главен мозък, свързано с репродуктивното и социалното поведение.

По-конкретно невробиолозите се надяват да определят факторите, влияещи на развитието на психически заболявания (следродилна депресия, агресия и разстройства от аутистичен спектър).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com