Физическата активност е полезна за мозъка на децата

51254
Физическата активност е полезна за мозъка на децата
Снимка: Thinkstock

Американски специалисти са установили в първото по рода си проучване, че физическата активност е полезна за мозъка на децата, пише в. "Дейли експрес". Авторите му от университета на Илинойс са открили, че физическите упражнения подобряват скоростта и връзките между мозъчните неврони. Съществуват редица доказателства, че децата с по-добра физическа активност се справят по-добре в училище.

Какво обаче допринася за по-добрата мозъчна дейност?

99 % от децата в Пловдив са приети в детските градини

99 % от децата в Пловдив са приети в детските градини. Информацията съобщи за Радио “Фокус” кметът по образование Стефан Ст...

Този въпрос са си задали авторите на настоящото проучване. Направеното от тях изследване показва, че при по-активните физически деца се наблюдават по-плътни райони от "бяло вещество"в мозъка, отколкото при тези с недостатъчна физическа активност. Мозъчните райони с повече бяло вещество са важни за вниманието и запаметяването, и са от решаващо значение за свързването на различните части на мозъка, обясняват специалистите. Изследването е първото по рода си, което открива връзка между физическата активност и бялото вещество.

Предишни проучвания са били фокусирани върху специфични структури в мозъка, като например хипокампуса, които участват в запаметяването, и влиянието на физическата активност върху размера и обема им.

В настоящото изследване д-р Лора Чадок-Хейман и колегите й са установили, че физическите упражнения могат да допринесат и за други благоприятни мозъчни промени, като например да подобрят начина, по който се изпращат сигналите до различни части в мозъка.

Настоящото проучване обаче не дава отговор на въпроса дали повечето бяло вещество се изразява и в по-висок коефициент на интелигентност или по-добри академични постижения.

Детски панаир ще зарадва малчуганите в Бургас

Корабно платно, изработено от детски рисунки, е една от над 50-те инициативи, които ще се осъществят в рамките на Детския панаир в Бур...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com