Ето къде се крие тайната на моногамията

21825
Ето къде се крие тайната на моногамията
Снимка: Thinkstock/Guliver

В хода на еволюцията човешкият нос е спрял да възприема половите феромони на другите хора и точно това е позволило на Homo sapiens да съвмести моногамия и живота в обществото. До този извод е сигнал австралийският антрополог Майкъл Стодарт.

Според Стодарт преди 20 млн. години, през епохата на миоцена, ароматът е бил основното средство за привличане на противоположния пол сред предците на човека. После, в хода на еволюцията и прехода към живот в общества, връзката между обонянието и сексуалното желание е била прекъсната до голяма степен. Така интензивността на реакциите на миризмата на други хора значително се понижила.

Хора ще стигнат до Марс през 2039 г.

През 2033 г. астронавти ще бъдат в орбита около Марс, а шест години по-късно може да бъде извършено първото кацане на Червената плане...

За разлика от другите бозайници, човешкото обоняние се базира само на лигавицата на носа, а вомероназалният му орган е престанал да функционира. Според Стодарт това показва, че носът на човека е свързан и с части на мозъка, които отговарят за рационалната страна от поведението ни.

С развитието на цивилизацията хората стават първите бозайници, които са сметнали своя естествен мирис за неприятен и започнали да правят опити да го премахнат с помощта на вода, сапун и парфюм, а също и да го заменят с други миризми на цветя и животни (напр. мускуса).

В човешкия мозък обаче са останали участъци, които реагират  на сексуалните аромати,  но сега те се възбуждат с помощта на парфюмерията.

Интересен факт, че в астрологията знакът, който се асоциира със секса – Скорпион, отговоря именно за носа.

Децата в прекалено чисти домове боледуват по-често

Децата, които живеят в прекалено чисти домове, са по-предразположени към болести, показва ново изследване. Много родители прекаляват с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно