Ето какво ще замени пръстовите отпечатъци

9823
Ето какво ще замени пръстовите отпечатъци
Снимка: Thinkstock

Уникалната система от връзки в мозъка на индивида може да бъде използвана за идентификация на личността подобно на пръстовите отпечатъци. До този извод са стигнали американски учени, автори на статия в сп. Nature Neuroscience.

Невровизуализацията (методи, позволяващи да си представим структурата, функциите и биохимичните характеристики на мозъка – например компютърна томография) традиционно се използва в неврофизиологията за сравнение на мозъчната дейност при различни групи хора (по-добре да се разбере една или друга особеност от работата на този орган). В такива сравнителни изследвания индивидуалните особености на мозъка обикновено се игнорират.

Първият цифров кибермозък е факт

Програмисти и неврофизиолози от проекта Blue Brain обявиха, че са създали първия "цифров" кибермозък от 31 000 нервни клетки, представл...

Но Емили Фин и колегите ѝ изяснили, че уникалните особености на връзките между различни участъци от мозъка са достатъчно стабилни, за да определят неговата личност в сравнение с други индивиди.

Фин работила със 126 участници в проекта "Човешки кънектум". Оказало се, че рисунъкът на връзките, получен в хода на един от сеансите за невровизуализация (в състояние на покой, при преминаване на тестове за памет, емоции и езикови навици) в следващите сеанси остава неизменен и по него лесно може да се определи индивидът сред другите участници в експеримента.

Освен това рисунките на връзките помогнали да се предскаже нивото на подвижен интелект (способност да се възприема и запомня новото, да се решават проблеми, с които човек не се е сблъсквал по-рано).

В проекта "Човешки кънектум" освен Оксфордския университет вземат участие университетите на Вашингтон и Минесота. Кънектум се нарича съвкупността от всички връзки между невроните, чийто брой в човешкия мозък се оценява на квадрилион. Проектът е стартирал през 2010 година, а бюджетът му е 40 милиона долара.

Американци отгледаха копие на човешки мозък

Учени от университета на Охайо заявиха, че са успели да отгледат почти пълно копие на човешки мозък. Ръководителят на изследването &nd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно