Едноклетъчните същества също имат очи

10774
Едноклетъчните същества също имат очи

Учени от университета на Британска Колумбия (Канада) за първи път изследваха структурата на очите при едноклетъчни организми от групата на динофлагелатите. Резултатите на изследователите са публикувани в сп. Nature.

Биолозите изучили три вида едноклетъчни динофлагелати, събрани във водите на Канада и Япония. При всички организми присъствала структурата оцелоид, която по много ключови признаци прилича на истинско око на многоклетъчно животно.

Цветът на очите ни издава колко обичаме алкохола

Учени от университета във  Върмънт установиха, че цветът на очите е свързан с предразположеността на човек към алкохолизъм, пише A...

Например в оцелоида са открити структури, функционално близки до леща, роговица, зеница и ретина. Изследвайки снимки, направени от мощен електронен микроскоп, учените установили, че аналогът на роговица при едноклетъчните е образуван от митохондрии – субклетъчни органели, осигуряващи енергия на клетките.

Светочувствителната ретина на едноклетъчните е образувана от силно изменени пластиди, сходни с пластидите на червените водорасли. В самите водорасли пластидите отговарят за фотосинтезата, а при динофлагелатите те само улавят светлината.

Наличието на фоточувствителни структури при простите едноклетъчни организми е било известно и по-рано на учените, но изключително високата сложност на системите показва, че еволюцията е способна да създава сходни по строеж и функции структури при живите организми от различно ниво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com