Доколко гените определят щастието ни?

49331
Доколко гените определят щастието ни?
Снимка: boredpanda

Имате двама приятели. Да ги наречем Миро и Петър. Те нямат сериозни проблеми и живеят в еднакви условия. Миро, обаче е хронично нещастен, а Петър е необикновено щастлив. Защо тези хора са толкова различни? Професор Соня Любомирски повече от 20  години се занимава с изследването на  подобни случаи. Тя може да посъветва Миро как за промени ситуацията с 40%.

Не бива да се подчиняваме на заповедите на нашите  гени

Ходенето пеша до офиса премахва стреса

Отиването до работата пеша или с колело е полезно не само за физическото състояние. Тази физическа дейност подобрява самочувствието кат...

Все повече изследвания на еднояйчни и двуяйчни близнаци показват, че всеки човек се ражда с конкретно „зададена величина на щастието”. Това е изходна точка или потенциал на щастието, към която той трябва да се връща дори след значителни поражения или победи. На някои им е провървяла да се родят „не склонни към напълняване”. Те лесно могат да поддържат теглото си. Други, напротив, трябва да полагат много усилия, за да поддържат теглото си. Случаят с Миро и Петър е същият. Може би Петър има изначално по-високо зададена величина на щастието, по-висок потенциал за благополучие. На него не му е необходимо за полага особени усилия – той просто е щастлив.

Проф. Соня Любомирски: ”Добре, че щастието не е вечно.”

И така ако щастието на Петър е свързано с генетиката, какво да прави нещастният Миро? Обречени ли сме непрекъснато да изпълняваме заповедите на своите гени?

Отговорът е: Не. Устойчивото щастие е достижимо независимо от генетиката, ако човек е готов да поработи върху това. Както при отслабването и поддържането на физическа форма, продължителното щастие изисква някои непрекъснати промени, всекидневни усилия и целеустременост.

Щастието в брака зависи от това на жената

Психолозите отдавна се опитват да открият ключа към семейното щастие и изглежда накрая – успяха. Според американски учени, колкот...

Придържайте се към своите цели, избягвайте ненужните размишления, взимайте участие в отношенията, учете се да прощавате, ползвайте тялото си, грижете се за душата, правете добро, наслаждавайте се на радостите на живота и благодарете на съдбата.

Като цяло се смята, че зададената стойност определя само 50% от щастието и едва 10% може да бъдат отнесени  към различните жизнени обстоятелства при хората: дали са бедни или богати, здрави или не, женени или разведени. Уникалното е, че в нашите ръце са останалите 40% щастие. Това означава, че Миро може да бъде значително по-щастлив, а Петър – още по-щастлив, отколкото е сега.

Проф. Любомирски се занимава с експериментална психология, тя е международно признат авторитет, автор и лектор, изследващ темата на щастието. Автор е на книгата „Психология на щастието”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com