До две години ще започне използването на изкуствена кръв

27206
До две години ще започне използването на изкуствена кръв

Националната здравна служба на Великобритания съобщи, че през 2017 година ще започнат клиничните изпитания на изкуствена кръв, получена в лабораторни условия от стволови клетки.

Експериментът ще се наблюдава от учени от университета в Бристол, Оксфорд и Кеймбридж. Тогава на 20 здрави доброволци ще бъде влята от 5 до 10 мл изкуствена кръв.

Инсулинова лепенка ще замести инжекциите

Учените от Университета в Северна Каролина са разработили първата „умна инсулинова лепенка“, която не само измерва концентр...

Сътрудниците от здравната служба, поясняват, че прилагането на изкуствена кръв ще може да помогне на пациенти, които страдат от сърповидноклетъчна анемия. По думите на експертите изкуствената кръв няма да замени използването на донорска кръв, но с нейна помощ лекарите ще могат по-ефективно да лекуват някои заболявания.

По-рано група учени от университета Британска Колумбия обявиха, че са близо до създаването на метод, който ще превръща донорската кръв в „универсална“, подходяща за всички реципиенти.

Това ще стане възможно с помощта на фермент, който „срязва“ антигените на клетките, като превръща кръвта в такава от нулевата група.

За създаването на фермента учените са използвали генни мутации за усъвършенстване на ефективността на белтъка 170 пъти.

Започнало е шестото масово измиране на видове

На Земята е започнало шестото измиране на гръбначни животни, предизвикано не от природни явления, а от дейността на човека. Това соч...

Учените твърдят, че засега  разработката им не може да бъде въведена в клиничната практика, тъй като технологията не е усъвършенствана дотолкова, че да се отстранят всички антигени от  кръвните клетки. Именно това е основната цел, тъй като имунната система е много чувствителна дори към остатъчните количества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно