Динозаврите са имали детегледачки

46908
Динозаврите са имали детегледачки

Динозаврите са ползвали услугите на детегледачки, съобщава сайтът PhysOrg, позовавайки се на резултатите от американско изследване. Палеонтолози от университета на Пенсилвания са анализирали повторно скална плоча, открита в североизточната китайска провинция Ляонин.

В нея специалистите са открили 24 фосила на новоизлюпени динозаври, както и останки от череп на по-възрастен екземпляр на предполагаема възраст между 4 и 5 години. Всички 25 вкаменелости са от растителноядния вид динозаври Psittacosaurus lujiatunensis, живели преди около 120 милиона години през периода долна креда.

Динозаврите можеше още да са доминиращ вид на Земята, смята учен

Динозаврите са изчезнали, защото астероидният удар преди около 66 млн. години е дошъл в момент, в който те, като вид, са били най-уязви...

"По-възрастният динозавър, изпълняващ функцията на детегледачка, може да е бил по-голям брат или сестра, който помага в грижите на новоизлюпените", обясняват Брандън Хендрик и Питър Додсън от изследователския екип.

Находката свидетелства за сътрудничество при отглеждането на малките след излюпването - поведение, наблюдавано при някои съвременни птици.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com