Диамантът вече не е най-твърдият естествен материал

123069
Диамантът вече не е най-твърдият естествен материал

Диамантите ще си останат най-добрият приятел на жените, но скоро могат да загубят привилегированото си положение в промишлеността. Скъпоценните камъни отстъпиха титлата "най-твърд материал в света" на изкуствените наноматериали още преди време.

Вече е известно също, че редки естествени материали са с до 58 процента по-твърди от тях, съобщи "Ню сайънтист", цитиран от БТА.

Диамантените планети не стават за живот

Много небесни обекти вълнуват земното ни въображение. Например богатите на въглерод планети. Както е известно, въглеродът е ключов елем...

Учени от шанхайския университет Цзяо Тун симулираха как атомите в два материала, смятани за много обещаващи в сферата на много твърдите, реагират на стрес при прокарването на сонда с много остър връх през тях.

Първият - вурцитен борен нитрид, има сходна структура с диаманта, но е съставен от различни атоми.

Вторият - минералът лонсдалеит, е съставен от атоми на въглерода като диаманта, но те са подредени различно.

Съвсем малки количества от двата материала съществуват естествено в природата или са произвеждани в лаборатория. Затова досега никой не е осъзнавал изключителните им качества.

Къде валят дъждове от диаманти?

Планетите от родната ни слънчева система непрекъснато ни изненадват. Сега учените представят нови, интересни данни за две от тях &ndash...

Симулациите показват, че вурцитният борен нитрид издържа на 18 процента по-голямо напрежение от диаманта, а лонсдалеитът - на 58 процента по-голямо. Ако резултатите бъдат потвърдени експериментално, и двата материала ще се окажат много по-твърди от всички други.

Тъй като двата материала са много редки в природата, трябва да бъде открит начин да бъде произведено достатъчно количество за тестовете.

Лонсдалеитът понякога се образува, когато на Земята паднат метеорити, съдържащи графит. Вурцитният борен нитрид се образува при вулканични изригвания при много високи температури и налягане.

Ако откритието бъде потвърдено, вурцитният борен нитрид ще бъде по-полезен, защото е стабилен в кислородна среда при по-високи температури от диаманта. Неговата твърдост се дължи на гъвкавостта на връзките между изграждащите го атоми.

Русия разсекрети огромно диамантено поле в Сибир

Най-голямото находище на свръхтвърди диаманти в света бе разсекретено от Русия. Запасите от трилиони карати, които могат да покрият ну...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно