Дешифрираха хромозом на пшеницата

28747
Дешифрираха хромозом на пшеницата
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Учени от Френския институт за агрономически изследвания дешифрираха хромозом на пшеницата, съобщи Франс прес. Това е световна премиера, която ще позволи да се направи голяма крачка напред в генетичните изследвания на тази култура.Целта е да се увеличи резистентността й към болестите и климатичните промени.

Резултатите от изследванията, започнали през 2010 г., са много важни, като се има предвид, че с тази култура са засети най-големи площи в света и че тя е основна храна за една трета от населението на планетата, се казва в комюнике на института.Учените успели да дешифрират един от общо 21 хромозома на пшеницата - 3В, и по-специално последователността на съдържащитесе в него гени."Това ще позволи на учените да имат достъп до каталог от около 1000 гена и да идентифицират най-важните от тях, за да се подобри резистентността на видовете пшеница към болестите и сушата", заяви изследователят Фредерик Шуле от института.

Очаква се масовата жътва на пшеница в Добрич да започне около 10 юли

Започна жътвата на пшеницата в Добричкия регион, който е най-големият производител на хлебно зърно в страната, съобщиха от областната з...

В осъществяването на проекта са участвали също Комисариатът по атомна енергия, Френският център за научни изследвания и университетът в Еври."Става въпрос за премиера - увери Шуле. - Човешкият геном бедешифриран преди десетина години, но това не е направено с тозина пшеницата. Всъщност геномът на пшеницата е по-комплексен от човешкия." От института се надяват, че цялостният геном на пшеницата щебъде дешифриран до три години. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com