"Датчик на напрежението" ще помогне за разкриване на атентатори самоубийци в тълпата

33382
"Датчик на напрежението" ще помогне за разкриване на атентатори самоубийци в тълпата
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Учени от Китай работят над създаването на мини камери за сканиране на тълпата с цел да бъдат открити потенциално опасни хора. Технологията за визуализация ще помогне на службите за сигурност на страната да разпознават възможните атентатори самоубийци, съобщава хонконгският в. "Саут Чайна морнинг пост". Стресът има определен спектър на въздействие върху организма.

Променят се честотата на сърцебиенето, изражението на лицето, температурата на тялото - и всичко това може да се контролира от разстояние. Макар че дори тези показатели не винаги са надеждни. Човек може например да овладее техниката за контрол на сърцебиенето. Доцентът от катедрата за електронна информационна техника на Югозападния университет в Чунцин Чен Тун е взел за основа друг показател - нивото на оксигенация на кръвта (тоест прибавяне на кислород).

Свраките не са крадливи

Британски учени доказаха, че за разлика от разпространеното схващане, свраките не крадат лъскави предмети, съобщи в. "Дейли телеграф". ...

Като са използвали хиперспектрални изображения, които могат да бъдат анализирани чрез електромагнитен спектър, Чен Тун и колегите му са разработили "датчик на напрежението". Той измерва количеството кислород в кръвта чрез открити участъци на тялото - например с помощта на лицето. "Колкото е по-голямо психическото напрежение, толкова е по-висока оксигенацията на кръвта" - казва Чен Тун. Той допълва,че благодарение на новата технология могат да бъдат открити потенциалните терористи и да бъдат предприети своевременни мерки срещу евентуалните камикадзета. На монитора на специална камера стрелка показва хората в тълпата с повишена оксигенация на кръвта и техните лица се оцветяват в червено.

По думите на изследователите те са успели да отделят хората с висок процент на кислород в кръвта заради стрес от тези, при които същите показатели се получават в резултат на физическо натоварване. Лабораторните изпитания на новата технология са дали обнадеждващи резултати. За да бъде използвана тази апаратура обаче, предстои да бъдат решени още редица сложни инженерни задачи. В тълпата сътрудниците на службите за сигурност трябва да получат и филтрират огромно количество информация. С тази задача не може да се справи устройство с размерите на смартфон. А това означава, че информацията трябва да се препраща извън терена с помощта на Wi-Fi, което поражда нови проблеми.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com