Да кажем "Добре дошла" на есента: Настъпва астрономическата есен

14035
Да кажем "Добре дошла" на есента: Настъпва астрономическата есен
Снимка: Gettyimages

Есенното равноденствие настъпва днес, 23 септември, в 11:20 часа българско време. По цялото земно кълбо денят е равен на нощта, а това означава, че сме се сбогували с лятото и от днес в официално владение настъпва есента.

От този момент Слънцето се премества в Южното полукълбо. Границата между светлината и тъмнината в днешния ден е точно по меридиана, а не наклонено, както в други дни, обяснява говорителят на Главната астрономическа обсерватория към РАН Сергей Смирнов пред РИА Новости.

Как да преживеем настъпването на есента

(Синоптиците съобщават, че понеделник за първи път ще усетим по-студения полъх на есента. Събота вероятно ще е последният ден, в който ...

"От този момент Северният полюс отива в сянката, а Южният полюс ще бъде на светло", добавя Смирнов.

Той отбелязва, че началото на астрономическите и календарните сезони не съвпадат, тъй като астрономическата есен настъпва в различно време.

Равноденствието е астрономическо явление, при което центърът на Слънцето по своето движение по еклиптиката пресича небесния екватор. При наблюдения на Земята от Космоса при равноденствие терминаторът преминава по географските полюси на Земята и е перпендикулярен на земния екватор.

Терминаторът е линия, която отделя осветената (светла) част на небесно тяло от неосветената (тъмна) част. Терминаторът винаги се наблюдава във вид на половин елипса, която в края на първа и началото на последна четвърт има вид на права линия.

5 причини да обичаш есента

Краят на лятото винаги е тежък и есента ни се струва като края на света. Е, есен е и всичко е прекрасно! Винаги има защо да се усмихв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com