Да изядеш врага, за да му вземеш силата

19010
Да изядеш врага, за да му вземеш силата

Смята се, че главна причина за канибализма е гладът, но изучаването на диви племена през ХХ век, които практикуват човекоядство, показва, че това не е точно така – и дори, че изобщо не е така. Да изядеш врага, в Папуа Нова Гвинея означава да се сдобиеш с най-добрите му качества.

Казват, че само една седмица дели човека от канибала – стига да не ядем седем дни и вече започваме да се оглеждаме на нашите ближни… Мнозина, разбира се, ще посрещнат това твърдение с възмущение – и ще бъдат прави: както се казва, не може всички да се мерят с един аршин.

Проклятието на човекоядците (18+)

Отдалечената от основния свят Папуа Нова Гвинея отново попадна в световните новини. За съжаление новините от Океания не са позитивни. В...

Но историята познава многобройни случаи, когато хората, доведени до отчаяние от глад, са прибягвали към канибализъм. Например пътниците на уругвайския самолет, разбил се през 1972 г. в Андите, са оцелели само защото са се хранили с плътта на загиналите при катастрофата.

Случаите на канибализъм не са свързани само с чувството на зверски глад. Изучаването на съхранили се до ХХ век канибалски племена е показало, че изяждането на себеподобни в редица случаи има в своята основа примитивни мистични представи за околния свят.

По последни данни на археолозите в древни времена канибализмът е процъфтявал практически навсякъде, включително на съвременните територии на САЩ, Шотландия, Швейцария, Австрия и Франция. Има дори хипотеза, че мускулестите неандерталци са изтребвали и изяли нашите по-малко силни, но по-коварни и хитри предци – кроманьонците.

Немалко любопитни сведения за мистичните корени на канибализма се носят и от отчаяно смели пътешественици, навестили Нова Гвинея през миналия век. Местното племе асмати се смятали за най-силните и войнствени по тези краища, ревниво пазещи традициите на своите предци канибали. Един от европейските пътешественици, който гостувал на асматите през 20-те години на ХХ век, открил изложени страховити атрибути на канибализма. Той силно се впечатлил от набитите на кол ухилени зъби на черепи и пресни глави на убити врагове.

Канибали изядоха зли магьосници и провалиха избори в Папуа Нова Гвинея

В провинция на Папуа Нова Гвинея полицията арестува 30 канибали, сред които и 13-годишно момче. Те са заподозрени в убийството и изяж...

В така наречената мъжка къща на племето, където входът за жени и деца е забранен, имало клетки с черепи и изображения на духовете на предците. Всяка клетка си имала стопанин – един от воините на племето, а черепите в нея принадлежали на убити и изядени врагове. Количеството на тези призрачни трофеи пряко влияело на ранга на воина и положението му сред околните, а също и на заеманото от него място в мъжката къща.

През 50-60-те години на гости на асматите бил датският писател и пътешественик Арне Фалк-Рене, който споделил впечатленията си за нравите и обичаите на това племе в книгата "Пътешествие в каменния век". Той буквално пребивавал в каменния век, събирайки много ценни сведения за племето, "консервирано" в това далечно от нас време. Благодарение на такива смели изследователи е изяснено защо дивите канибали продължават да ядат хора, когато имат възможност да задоволят глада си с друга храна.

В какво вярват асматите и само в Нова Гвинея ли има човекоядци, можете да научите в Мегавселена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно