ДНК редактор напълно "очовечи" свински органи

9542
ДНК редактор напълно "очовечи" свински органи

Американски генетици са направили органите на свинете изцяло безопасни за трансплантация в човешкото тяло, като ги направили невидими за нашата имунна система и отстранили от тях опасните следи от ретровируси с помощта на геномния редактор CRISPR, става ясно от статия, публикувана в сп. Science.

"В последните 15 години цялата сфера на ксенотрансплантация се намираше в стагнация. Малцина вярваха и подкрепяха идеята, че някога ще можем да използваме животински органи за присаждане в тялото на човека. Нашата работа, както смятам, изцяло противоречи на тази ситуация", казва Джорд Чърч от Харвардския университет.

Китайски хирург ще оглави трансплантацията на глава

Италианският неврохирург Серджо Канаверо назова бъдещия си партньор за провеждане на първата в света трансплантация на човешка глава, с...

Чърч и колегите му на практика демонстрирали възможността, че органите на свинете и други животни могат да станат пълноценна алтернатива за трансплантация в човешкото тяло, като се научили масово да редактират и отстраняват отделни ДНК участъци в техните клетки, представляващи потенциална заплаха за нашия организъм.

Едни от тях се явяват т.нар. PERV-ретровируси, които са успели да се "окопаят" и укрепят в свинския геном преди много хиляди години. Тези патогени не представляват заплаха за самото животно, но както показали опитите, могат лесно да проникват в клетките на човека след присаждане и да ги заразяват.

Проблемът се заключавал в това, че тези ретровируси са вградени в свинската ДНК. Това не позволява да се защитят животните от тях – те изначално се явяват техни носители – и прави почти невъзможно тяхното "хирургично" отстраняване, тъй като геномът на животното съдържа десетки копия PERV.

Чърч и колегите му успели да решат този проблем, използвайки CRISPR/Cas9 – новата система за редактиране на генома, открита от Харвардските биолози през 2013 година. Тя позволява почти със 100-процентова точност да се отстраняват или заменят произволни кратки участъци в ДНК на животни или бактерии, без да се нарушава работата на други гени и сегменти от генома.

1200-1300 души чакат за трансплантация у нас

Около 1200-1300 души в България чакат за трансплантация. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителн...

Като използвала тази система, групата на Чърч успяла да изреже от генома на свинете всички 62 версии на PERV, в резултат на което клетките започнали хиляда пъти по-рядко да предават PERV-вируси при трансплантация в човешки тъкани. Това според Чърч ги е направило много по-безопасни за човека и по-малко забележими за имунната система.

По подобен начин, според авторите на статията, ДНК на свине и други животни може да се очиства и от други гени и последователности, предизвикващи проблеми при присаждане в човешкото тяло. Чърч отбелязва, че неговата лаборатория вече е отгледала няколко ембриона с изключени PERV-вируси.

В близко време учените ще се опитат да осъществят последната и най-главна крачка – те ще се опитат да използват CRISPR за отстраняване на тези гени, които карат имунната система на човека да отхвърля трансплантираните органи. Както отбелязва харвардският генетик, първите зародиши с органи, изцяло съвместими с човека, ще се появят в неговата лаборатория през 2016 година, допълва РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно