Човешката ръка – по-примитивна от тази на шимпанзето

34494
Човешката ръка – по-примитивна от тази на шимпанзето

Човешката ръка по строеж е по-примитивна от ръката на шимпанзето. До този шокиращ извод са стигнали антрополози от университета "Джордж Вашингтон" в САЩ под ръководството на д-р Серхио Алмеция. Статията на учените е публикувана в сп. Nature Communications, пише Science.

Човешката ръка има дълъг палец, разположен не в общата редица. Останалите пръсти не са много по-дълги и всичко това заедно помага силно да се свива палецът с всички останали пръсти, създавайки оръдия на труда и изпълнявайки с тях най-различна работа – от шиене до забиване на пирони с чук.

Без ръце, но с неутолима жажда за труд - историята на един вечен оптимист

Който го мързи, гладен ще е. Това казва Георги Здравчев от Чирпан. Съждението е крайно вярно, но е още по впечатляващо, защото Георги н...

В същото време палецът на шимпанзето е съвсем къс, но пък останалите са дълги. Такава конфигурация му помага много добре да лази по дърветата.

Алмеция и сие открили, че ръката на ардипитека (Ardipithecus ramidus) – човешки прародител на възраст 4,4 млн. години – е била много по-подобна на нашата, отколкото на тази на шимпанзето. Малко по-късно се изяснило, че същото може да се каже и за по-древните ни предци, живели преди 6 млн. години, тоест скоро след еволюционното ни разминаване с шимпанзето.

За да разсеят окончателно всички съмнения, американските учени анализирали строежа на ръцете на сега живеещите маймуни, съвременните хора и измрелите човешки предци. А именно – с ардипитек, неандерталец и австралопитека Australopithecus sediba, живял в Южна Африка преди 2 млн. години и явяващ се, съдейки по всичко, прародител на разумния човек. Към анализа били прибавени и данните за древния примат Proconsul, живял преди 25 млн. години.

Направената въз основа на анализа реконструкция показала, че общите предци на шимпанзетата и хората са имали ръце, които много приличали на човешките. Вероятно те са им помагали да събират различна храна. Такива ръце днес можем да видим при горилите. И така, ръцете на шимпанзето силно се видоизменили, а нашите – напротив, могат да се нарекат сравнително примитивни по строеж.

Бионични ръце възстановяват усещането за докосване

Напредък в бионичните ръце възстанови усещането за докосване при двама пациенти за повече от една година, съобщиха американски учени....

Защо нашите предци са започнали да създават първите каменни инструменти едва преди 3,3 млн. години, след като строежът на техните ръце е позволявал да направят това няколко милиона години по-рано?

"Измененията, които са позволили да се започне това, не са били анатомични, а неврологични – иначе казано, нашият мозък е трябвало да се развие до необходимото ниво", отбелязва д-р Алмеция.

Доскоро повечето учени смятаха, че човешката ръка е съвършена и че е станала такава в процеса на еволюцията, чак след като нашите пътища с шимпанзетата са се разминали – тоест преди около 7 млн. години.

Изхождайки от такава логика, последният ни общ предтеча, живял по това време, трябва да е имал ръка на шимпанзе.

Защо ръцете и краката на жените са по-студени?

Жените често страдат от студени ръце и крака – независимо от сезона и климатичните условия. При това да се стоплят крайниците на ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно