Човешка болест убила мечето Кнут (ГАЛЕРИЯ)

16025
Човешка болест убила мечето Кнут (ГАЛЕРИЯ)

Бялото мече Кнут, което за недългия си живот донесе милиони евро на Берлинския зоопарк, е станало първата сред животните жертва на "човешка" форма на енцефалит, изяснили учените.

Мечето Кнут се родило на 5 декември 2006 година в зоопарка и веднага привлякло вниманието на обществеността, тъй като неговата майка го отхвърлила при раждането и мечето било отгледано от персонала.

Мечка избяга от клетката си в зоопарка в Плевен

Едната от мечките в плевенския зоопарк „Кайлъка“ избяга от заграждението си. Това съобщиха от пресцентъра на винистерствот...

Освен това неговото раждане станало знаменателно събитие и за самия зоопарк – за първи път от 30 години там се появило бяло мече.

Кнут бързо станал световна знаменитост: през март 2007 година мечето било представено на публиката и станало най-печелившото за цялата история на Берлинския зоопарк (Кнут донесъл на своя "дом" повече от 5 милиона евро).

Били пуснати играчки, сувенири, книги, дискове с изображението на малкото бяло мече. От Кнут се възхищавали не само децата, но и възрастните – 541 от почти хиляда родени през март 2007 година в Берлин момчета били кръстени на мечето. Кнут е доста старо име и никога не се било ползвало с такава популярност в съвременна Германия.

В зоопарковете белите мечки могат да доживеят до 30 години, но Кнут почнал на 4 годинки. Посетителите на зоопарка, които станали свидетели на това събитие, разказвали, че мечето започнало да тресе лявата си лапа, да обикаля в кръг, след което загубило съзнание, паднало в басейна и потънало. Не успели веднага да установят причината за неговата смърт, затова била проведена аутопсия.

След няколко седмици експертите стигнали до заключението, че дори Кнут да не бил паднал във водата, нямало да се спаси – мечето страдало от енцефалит (възпаление на мозъка).

Животните от китайски зоопарк предсказват земетресения

Китайците прибягват до помощта на кокошки, прасета и риби, за да прогнозират наближаващо земетресение. В екологичния парк на град Нанк...

Какво точно е предизвикало заболяването – бактерия, вирус или паразит, изследователите не могли да кажат, но изключили такива варианти като бяс или ботулизъм.

Немски изследователи под ръководството на Харалд Прюс от Немския център по невродегенеративни заболявания успели да изяснят причината за енцефалита. Оказва се, че Кнут е станал първата сред животните жертва на рядка форма на болестта, наречена "анти-NMDA-рецепторен енцефалит". Резултатите от работата на учените били публикувани в сп. Scientific Reports.

Изучавайки историята на заболяването на мечето, Харалд Прюс и колегата му Алекс Грийнууд твърдят, че именно този тип енцефалит се е явявал най-разпространеният неинфекциозен вид възпаление на главния мозък сред хората, затова учените не проверили Кнут за наличие на заболяването.

Анализите показали, че нервните клетки в гръбначно-мозъчната течност на мечето съдържат голямо количество особени тела, които се прикрепват към рецептор под названието NMDA. Този рецептор играе важна роля в процесите по обучение и формиране на паметта.

Телата, които се прикрепват към него, се наричат автоантитела. Те се характеризират със способност да взаимодействат с антигените – части от вируси, бактериални клетки или други микроорганизми.

Малки вълчета радват посетителите на зоопарка във Варна

Четири бебета - вълчета са най-новата атракция за посетителите в Зоопарка във Варна, съобщи БГНЕС. Малките хищници вече излизат да иг...

Както твърдят учените, именно процесът на взаимодействие на втоантигените с рецепторите NMDA предизвиква възпалителен процес в главния мозък.

Изследователите твърдят, че Кнут е първото животно, при което била регистрирана тази форма на енцефалит. Според авторите на статията този енцефалит може да е характерен и за други бозайници.

 Вижте галерия с мечето Кнут.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com