Червеи ще ни спасят от пластмасата

8177
Червеи ще ни спасят от пластмасата

Изследователи откриха червеи, които ядат пластмаса. Новото откритие може да помогне да се реши глобалният екологичен проблем – засега по-малко от 10 процента от пластмасовите боклуци се подлагат на утилизация, съобщава Мегавселена.

Съществата, за които става въпрос, са брашнените червеи. Това са ларвите на брашнения бръмбар.

Амазонски гъби се хранят с пластмаса

Група биохимици от Йейлския университет са открили, че обитаващите в тропическите джунгли на Еквадор ендофитни гъби Pestalotiopsis mic...

Ларвите на брашнения бръмбар могат да оцеляват, хранейки се с няколко вида полистирен. Това става благодарение на бактерия в стомаха на ларвата, която разгражда пластмасите като част от храносмилателния процес. Това откритие притежава изключителна значимост, защото досега се смяташе, че полистирените не са биоразградими.

"Нашите открития отвориха нова врата в решаването на проблема с глобалното замърсяване", казва Уей-Мин Ву (Wei-Min Wu), главен инженер в Станфордския университет.

100 брашнени червея успявали да изядат между 34 и 39 милиграма стиропор на ден. Половината бил преобразуван във въглероден диоксид, а другата половина – в биоразградени фекалии. Червеите не се разболели от нищо по време на специалната диета, а изпражненията им са безопасни и могат да се използват като тор.

Постижението на малките ларви не изглежда величествено спрямо количеството пластмаса, което произвеждаме постоянно, но това специално умение ще бъде използвано за разработване на по-силни ензими, които ще разграждат пластмасата по-ефективно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com