Част от мозъка остава завинаги млада

36061
Част от мозъка остава завинаги млада
Снимка: Thinkstock

Въпреки естествения процес на стареене, част от мозъка на човека остава завинаги млада, пише "Медикъл експрес", позовавайки се на резултатите от австралийско проучване.Авторите му от университета на Аделейд са установили, че в редица визуални и невизуални задачи за проверка на пространственото внимание, млади (18-38 години) и възрастни (55-95 години) доброволци се справят по сходен начин.

Оказва се също, че те проявяват еднакви реакции в изпълнението на задачи с участието на допир, зрение и звук. Резултатите от изследването оспорват настоящите модели за когнитивно стареене, тъй като показват, че дясната страна на мозъка остава доминираща за обработването на пространствена информация през целия живот на възрастния индивид.

Защо осъждаме случайния секс?

Сексът за една нощ погубва политически кариери и „захранват” редица медии. Той е обсъждан и осъждан, сякаш от всички. Но то...

Според изследователите някои типове познавателни системи в дясното мозъчно полукълбо са капсулирани и съответно защитени от стареене. Пространственото внимание играе важна роля в редица житейски аспекти като ходене, шофиране, хващане и местене на предмети.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com