Брокенският призрак се яви на алпинисти

32388
Брокенският призрак се яви на алпинисти

Брокенски призрак привлякъл вниманието на алпинисти в националния парк Маунт Рейниър в щата Вашингтон, САЩ.

През следващите няколко часа алпинистите се любували на разкрилото се пред очите им зрелище. Не всеки ден може да се види нещо подобно.

Брокенският призрак е придобил известност благодарение на връх Брокен в планината Харц в Германия, където постоянните мъгли позволяват често да се наблюдава това явление.

В явлението няма нищо свръхестествено. Гигантските въздушни фигури са безплътни сенки на живи същества, проектирани на небесния екран.

Град призрак възкръсна в Калифорния

Град призрак възкръсна от водните дълбини заради сушата в Калифорния и целия югозапад на САЩ, пише Мегавселена. Сейнт Томас, озовал се...

С други думи, Брокенският призрак е сянка. Тя се появява, когато човек или друг предмет се освети от слънчевите лъчи и след това попадне върху облак, намиращ се от противоположната страна на Слънцето. При това размерите на сянката многократно се увеличават в сравнение с височината на човека, животното или неодушевения предмет.

Появата на кръгове дъга около "призраците" се случва в резултат на дифракцията на слънчевите лъчи.

Призракът на умираща звезда

Телескопът VLT помогна на астрономите да получат снимка на загадъчна мъглявина, възникнала в резултат на продължителната агония на нами...

Хората дълго не могли да разберат що за причини пораждат тези странни видения и чак в края на XVIII в. ученият Хауе успял да разкрие тайната на Брокенския призрак. Ето как се случило това.

В един майски ден на 1797 г. ученият се качил на върха. Небето било чисто, само югозападните далечини били покрити от пелена от леки облаци. Случайно обърнал лице натам, Хауе с учудване забелязал в далечината човешка фигура с гигантски ръст.

Порив на вятъра го накарал да хване шапката си, фигурата направила същото движение. Хауе започнал да прави различни упражнения – да маха с ръце, да скача, да ходи, и гигантът повтарял точно всичките му движения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно