Болката помага за сплотяването на екипа

36767
Болката помага за сплотяването на екипа
Снимка: Thinkstock

Въпреки неприятните усещания болката играе ролята на спойка, която укрепва груповата солидарност и обществените връзки. Изследването е на австралийски психолози, а подробности за него са публикувани в сп. Psychological Science.

Учените са провели серия от експерименти със студенти. разделяйки доброволците на малки групи, изследователите са помолили едни от тях да изпълнят болезнени задачи, а другите да извършат същото, но без да изпитват болка. В единия от експериментите например те е трябвало да намерят метално топче в кофа с вода.

Учениците от област Кърджали са с най-добър среден успех

За поредна година учениците от област Кърджали завършват средното си образование с най-добър среден успех сред връстниците си от стра...

В едната кофа водата е била ледена, а в другата с нормална температура. В друг опит студентите е трябвало да ядат много лют и нормален на вкус чипс. След упражненията учените чрез тест са измервали отношението на едни доброволци към другите членове на групата.

Студентите, които заедно са преминали през болезнените задания, са се оказали много по-привързани към своята група. Те са били много по-склонни на саможертва и на това да се откажат от собствената си изгода заради колектива.

"Нашето изследване експериментално доказа хипотезата за болката като "социално лепило" - отбелязва ръководителят на проекта Брок Бастиан от университета на Нов Южен Уелс, Австралия.

 

Българка стана световна шампионка по ускорен шах

Младата пловдивска шахматистка Виктория Радева стана световна шампионка по ускорен шах във възрастовата група до 13 години, съобщи БГНЕ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно