Била ли е Мария Магдалена жена на Исус Христос?

36457
Била ли е Мария Магдалена жена на Исус Христос?

Учени твърдят, че открито Евангелие за жената на Исус описва Мария Магдалена. Имат ли тези твърдения отношение към истинската наука?

Според Борис Фаликов, от центъра по изучаване на религиите в Руския държавен хуманитарен университет отношението е най-пряко.

Исус е бил женен за Мария Магдалена и са имали две деца

Исус е бил женен за Мария Магдалена и те са имали двама сина. Това пише в новата книга "Изгубеното евангелие".В нея се описват детайли ...

"Изучавайки такива текстове, учените разбират повече какво са мислели техните автори и първите читатели, в какво са вярвали – казва Фаликов пред "Аргументи и факти". – Дали те говорят за реални исторически събития? Не, това, разбира се, е митология. И Евангелието от Юда не е писано от самия Юда. Но и каноничните евангелия, строго погледнато, не са писани от Лука, Йоан и Матей. Това са устни преразкази, водещи към апостолите, но записани от други хора."

А фрагментът с Евангелието за жената на Исус, написано на коптски език, е изучен особено внимателно: Доскоро светът не познаваше писмени доказателства с такава версия и много векове тя е предавана само от уста на уста. Сред останалите фрази в нея има и такава: "Исус им каза: "Моята жена…" В текста също така се среща името Мария.

И все пак учените не бързат да дават оценка имал ли е Исус жена. Тяхната цел е изучаването на самия документ, а не неговото съдържание. Автентичността на папируса сочи минимум това, че ранните християни са вярвали в съществуването на жена на Исус.

Вероятно това е един от най-древните християнски спорове – била ли е Мария Магдалена жена на Исус и имало ли е жени сред неговите апостоли. Този спор продължава и до днес.

Имал ли е Исус Христос жена?

Aвтентичността на фрагмент, в който пише за съпругата на Исус Христос, бе потвърдена от учени от „Харвард" съобщи Си Ен Ен. Древ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com