Антиперспирантите могат да влошат положението с изпотяването

42775
Антиперспирантите могат да влошат положението с  изпотяването
Снимка: Thinkstock/Guliver

Антиперспирантите, които използваме за да потискаме потта, могат да предизвикат още по-лоша миризма, като увеличат броя на виновните за тях бактерии, съобщи "Хъфингтън пост". Целта на антиперспирантите и дезодорантите е да променят микробиома, населяващ подмишниците ни.

Те наистина водят до намаляване на бактериите, но съставът им се променя, като се увеличават именно произвеждащите лоша миризма актинобактерии.

"Датчик на напрежението" ще помогне за разкриване на атентатори самоубийци в тълпата

Учени от Китай работят над създаването на мини камери за сканиране на тълпата с цел да бъдат открити потенциално опасни хора. Технологи...

В изследването на университета на Гент са участвали осем здрави жени и мъже на възраст от 23 до 29 години. Те е трябвало да не използват дезодоранти и антиперспиранти един месец, като преди и през този период учените са наблюдавали популацията в подмишниците им.

Резултатите показват значими промени в микробиома при въвеждането или спирането на дезодоранти и антиперспиранти, като с антиперпирантите се увеличават миризливите бактерии. При дезодорантите този проблем е бил по-малък.

Други учени обаче предупреждават, че обхватът на изследването е твърде малък за категорични изводи. Освен това миризма предизвикват не самите бактерии, а потта, а ролята на антиперспирантите е да я предотвратят.

 

Свраките не са крадливи

Британски учени доказаха, че за разлика от разпространеното схващане, свраките не крадат лъскави предмети, съобщи в. "Дейли телеграф". ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно