Анорексията и булимията имат генетични корени

10662
Анорексията и булимията имат генетични корени
Снимка: Thinkstock

Булимията и анорексията са свързани с нарушения в работата на гена ESRRA, който е свързан с женския хормон естроген и управлява работата на тези части от мозъка, контролиращи апетита и социалното поведение.

Загубата или временното спиране на работата на гена ESRRA превръща мишките, по-конкретно самките, в истински анорексици, отказващи калорична храна, даже когато са силно изгладнели. Това се казва в статията, публикувана в списание Cell Reports.

Франция обмисля глоби за насърчаване на анорексията

Поощряването на хората към прекалено отслабване може да стане наказуемо във Франция, предаде AFP. Депутатите от френския парламент гла...

Учените ще се опитат да намерят начин да възстановят работата на този ген или поне да неутрализират вредните ефекти, свързани с неговото спиране. Ако те успеят да направят това, в бъдеще ще могат да създадат генна терапия или лекарство за борба с анорексията с булимията.

"Ние показахме, че този ген и нарушаването на неговата работа могат да бъдат един от рисковите фактори, влияещи върху развитието на анорексията или булимията. Естествено, че социалните фактори, като западния идеал за стройна женска фигура, също влияят на тяхната поява. По-скоро разпространението на тези две болести през последните години е свързано с обществото, а не с генетиката", заяви водещият автор на изследването Майкъл Лутър от Университета на щата Айова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com