Аномалия на Слънцето носи магнитна буря

11442
Аномалия на Слънцето носи магнитна буря
Снимка: NASA

Аномалия на Слънцето ще предизвика магнитна буря на Земята. Тя ще започне вечерта на 6 октомври и ще продължи през целия ден на 7 октомври.

Това съобщава ТАСС, като цитира завеждащия лабораторията за вариация на космическите лъчи в Института за земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на радиовълните Антолий Белов.

Торнадо вилня на Слънцето (ВИДЕО)

Гигантски вихров стълб плазма на Слънцето е записал космическият апарат Solar Dynamics Observatory (SDO). "Слънчевото торнадо" продълж...

"Високоскоростният поток слънчев вятър, който беше изхвърлен от коронална дупка с размер една четвърт от слънчевия диск, ще достигне Земята вечерта на 6 октомври", пояснил Белов.

По думите му "тъмната област" на Слънцето се е формирала още преди около половин година. Тя оказва въздействие на Земята, когато Слънцето, въртейки се, се оказва обърнато с тази "тъмна област" към нашата планета – около веднъж на 27 дни.

Аналогични коронални дупки, както показват наблюденията на учените, периодично могат да предизвикват магнитни бури на Земята. Продължителността на "живот" на такива дупки е до една-две години.

Короналните дупки са области в слънчевата корона с понижена плътност и температура на плазмата. Появата на такива дупки се свързва от учените с периода на минимална слънчева активност.

НАСА сбърка Луната със Слънцето

Интернет потребителите се забавляваха с грешка, допусната от НАСА. В своя Twitter с повече от 12 милиона последователи агенцията пусна ...

По спектрална класификация Слънцето се отнася към типа G2V ("жълто джудже"). Температурата на неговата повърхност достига 6000 келвина.

Разстоянието от Слънцето до Земята е 150 милиона километра.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com