Американци отгледаха копие на човешки мозък

7960
Американци отгледаха копие на човешки мозък
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Учени от университета на Охайо заявиха, че са успели да отгледат почти пълно копие на човешки мозък.

Ръководителят на изследването – проф. Рене Ананд, съобщил, че отгледаният от неговия екип образец по характеристики съответства на мозъка на петседмичен ембрион. В него са възпроизведени 99 процента от гените, присъстващи в реален мозък, и са представени всички основни отдели, но отсъства система от кръвоносни съдове.

Радиацията от мобилните увеличава риска от рак на мозъка

Мобилните телефони представляват "много реална опасност" за здравето на човека, твърди ново проучване. Радиацията от безжични устройст...

Ананд не е предоставил пълен отчет за експеримента, като заявил, че той ще се появи след получаване на патент за технологията. Според оценката му това е най-точният модел на мозък. Ученият отбелязва, че предишните изследвания са успявали да копират само отделни аспекти на мозъка.

За отглеждането на модела били необходими около 12 седмици. Като основа за него послужили възрастни кожни клетки, които били препрограмирани в индуцирани стволови клетки, способни да изменят посоката на своята специализация и да образуват всяка тъкан в организма.

Изследователят отбелязва, че в модела не постъпват сензорни стимули и в него не протича мислителен процес, което изключва възможни етични проблеми.

Според учения изобретението ще послужи за изучаване на причините за възникване на различни заболявания на нервната система и проверка на ефективността на лекарствените средства.

Как медитацията помага на мозъка

Медитацията не е просто занимание, свързано с духовност или философия. Тя оказва физическо въздействие върху мозъка, затова потенциално...

Ананд е съосновател на компанията NeurXstem, посветена на комерсиализация на измисления от него метод по производство на мозъчно копие, допълва Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com