6 хобита, с които ще станете по-умни

16323
6 хобита, с които ще станете по-умни

Всеки от нас е способен сам да разгърне пълния потенциал на интелекта си. Това може да стане чрез развиване на нови умения, които карат ума ни да функционира по-бързо и по-добре. Разбира се, някои дейности са по-подходящи за това от други.

Сайтът Business Insider ни предлага списък от 6 хобита, които могат да увеличат интелектуалния ни капацитет. 

Ученик от Първа езикова във Варна с рекоден IQ резултат

Рекорден резултат на тест на МЕНСА е показал 18-годишният Йордан Ангелов, ученик от Първа езикова гимназия Варна. На последната сесия н...

1. Свирене на музикален инструмент 

Тази дейност развива креативността, аналитичните, езиковите, математическите и моторните ни способности. Мнозина спорят, че отборните спортове имат същия ефект, но свиренето на музикален инструмент се отличава с това, че засилва corpus callosum, който свързва двете мозъчни полукълба. Corpus callosum е важен за паметта, умението да решаваме проблеми и изобщо за мозъчната функция като цяло, независимо от възрастта. 

2. Четене 

Ползите от четенето са едни и същи, независимо дали четете „Игра на тронове”, „Хари Потър” или последния брой на Wall Street Journal. Тази дейност редуцира стреса, кара ни да се чувстваме по-добре в кожата си и развива всички три вида интелект – емоционален, кристален и флуиден. Четенето благоприятства разрешаването на проблеми, осъществяването на връзка между различни частици информация, забелязването на тенденции, разбирането на процеси и правилните интерпретация и реакция на чуждите чувства. На работното място тези плюсове помагат да реализираме целите си и да ръководим екипа си по-успешно. 

10 неща, които ще ви направят по-умни

Има ли начин да станем по-умни, ако всеки ден полагаме усилия за това? В сайта Quora читатели споделят своите навици като отговор на ...

3. Редовни физически упражнения 

Не е достатъчно да тренирате от дъжд на вятър. Редовното – макар и леко – физическо натоварване е много по-ефективно от редките, но изтощителни сесии във фитнес залата. Когато тренирате редовно, клетките се снабдяват с BDNF, протеин, който засилва паметта, концентрацията, разбирането и умението да научаваме нови неща. Някои учени смятат, че продължителното седене има обратния ефект и пречи на мозъка да работи на пълни обороти.

За останалите три приятни хобита, които ще допринесат за вашата интелигентност, може да прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com