3D карта на невроните на главния мозък

13827
3D карта на невроните на главния мозък

Международен екип невробиолози от Института Алън, Харвардската медицинска школа и изследователска инициатива в областта на невроелектрониката NERF са публикували най-голямата карта на невронните мрежи в кората на главния мозък, където протичат такива сложни процеси като обработката на паметта. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature.

По думите на учените полученият резултат представлява кулминация от десетгодишна изследователска програма.

Правим грешки поради "шум" в мозъка

Неврофизиолози обясниха защо дори продължителни тренировки не са способни да гарантират точни движения и попадение в целта. Причината ...

С помощта на съвременни методи са събрани огромни масиви данни за мозъчната активност, които позволяват да се намери връзка между структурата на мозъка и нейните функции. Сега невробиолозите се готвят да се заемат с изясняването за какви типове обработка на сигнали отговарят определени невронни схеми.

Учените вече са открили някои свидетелства, че в кората на главния мозък невронните мрежи притежават модулна структура. Освен това са установени закономерности на организацията на връзката между невроните. Въз основа на тези данни изследователите планират да започнат търсене на невронни мрежи в кората на главния мозък, които са могли да изпълнят различни мозъчни функции.

За да създадат карта на невронните мрежи, учените са започнали с картографиране на зрителната кора на мозъка на мишки, чиито неврони реагирали на определени визуални стимули, например вертикални или хоризонтални линии на екрана.

След това били направени утлратънки мозъчни срезове, за да се получат милиони изображения на невроните и синапсите, които след това били реконструирани за създаването на 3D модел.

Женският мозък работи по-ефективно от мъжкия

Независимо че женският мозък обикновено е с 8 процента по-малък от мъжкия, представителките на нежния пол използват сивото си вещество ...

Изследванията вече са дали първи резултати. Например учените са получили доказателства, че невроните със сходни функции са свързани от по-голям брой синапси в сравнение с невроните с различни функции.

По-рано неврофизиолози от Швейцария създадоха компютърен модел на мозъка на мишка, включващ 31 000 неврона и 37 млн. синапса. За създаването му е използван един от най-производителните суперкомпютри – Blue Brain IV.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com