16 млн. души умират годишно от начина на живот

67963
16 млн. души умират годишно от начина на живот
Снимка: Thinkstock

Нездравословните навици като пушене, злоупотреба с алкохол и прекомерната консумация на мазнини, сол и захар са предизвикали епидемия от болести, които взети заедно са основните причини за смъртността, заяви СЗО.

Овесените ядки и пълнозърнестият ориз са ключът към дълголетието

Пълнозърнестите храни, като овесените ядки, кафявият ориз и царевицата, са ключът към дълголетието, защото намаляват опасността от смър...

"Тази епидемия от "болести на начина на живот" причинява много по-голяма заплаха за общественото здраве от всяка друга епидемия, позната на хората", заяви Шанти Мендис, водещата авторка на доклада на СЗО за профилактика и контрол на хроничните болести.

Незаразните болести като сърдечносъдови заболявания, диабет, белодробни болести и някои видове рак са причинили смъртта на 38 000 000 души по света през 2012 г., като 16 000 000 са под 70-годишна възраст.

"Не умират хиляди, умират милиони, всяка година на 30, 40, 50 и 60 години, а не на 80 или 90 години. Не е за вярване, че това не е забелязано", каза тя пред журналисти преди публикуването на доклада.

82 на сто от тези смъртни случаи се срещат в страни с ниски и средни доходи, а повечето от тях могат да бъдат предотвратени само с малки инвестиции, пише в доклада.

"Глобалната общност има шанс да промени хода на тази епидемия", каза ръководителката на СЗО Маргарет Чан.

Студът улеснява настинките

Имат ли нещо общо ниските температури с вероятността от настинка - този въпрос отдавна разделя хората, които вярват в бабините приказки...

Милиони хора биха могли да бъдат спасени, ако през следващото десетилетие светът инвестира 1,2 млрд долара всяка година, което прави 1–3 долара на човек за популяризирането на здравословните навици.

Днес около 6 000 000 души умират преждевременно всяка година поради тютюнопушенето. 3 300 000 смъртни случаи са свързани със злоупотребата с алкохол, 3 200 000 с липсата на физическа активност и 1 700 000 с прекалената употреба на сол.

42 000 000 деца под 5-годишна възраст са затлъстели, а около 84 на сто от младежите не се упражняват достатъчно.

Прости и достъпни стъпки като забраната за реклама на алкохол и тютюневи изделия и облагането с данъци на храни и напитки, които съдържат големи количества сол и кофеин, вече са се доказали като успешни в редица страни. В Турция, например, забраната за реклама на тютюневи изделия в комбинация със значително високи цени и предупреждения са намалили броя на пушачите с 13.4 на сто от 2008 г. В Унгария високите данъци върху нездравословните храни и напитки са довели до спад на продажбите на "бързата храна" с 27%.

Докато някои страни отчитат прогрес, повечето изостават от целите за 2015 г., заяви СЗО, предупреждавайки, че бездействието ще има последици с широк обхват.

Ходим най-много пеша от всички в ЕС

Дали поради икономическа принуда или заради качеството на пътищата и градския транспорт, в целия Европейски съюз делът на българите, ко...

"Когато хората се разболяват и умират в разцвета на силите си, производителността страда и разходите за лечение на заболявания могат да бъдат опустошителни", заявиха от здравната служба на ООН.

Изчислено е, че ако не се направи нищо за подобряване на положението, случаите на преждевременна смърт от незаразни болести ще изсмуче 7 трилиона долара от глобалната икономика през следващото десетилетие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно